РФ завдала збитків інфраструктурі України майже на $155 млрд – KSE

Share

Сума прямих збитків, нанесених інфраструктурі України в ході війни, станом на січень 2024 року сягнула майже $155 млрд.

Це оцінка прямих фізичних пошкоджень здійснена аналітичною командою Київської школи економіки (KSE).

Наголошено, що у вищезазначену суму також враховані збитки завдані Україні через підрив РФ Каховської ГЕС 6 червня 2023 року.

“Зростання загальної суми збитків повʼязане зі збільшенням пошкоджених та зруйнованих обʼєктів інфраструктури, житлового фонду, промисловості, енергетики, сфер освіти та охорони здоровʼя”, – підкреслюють в KSE

На першому місці за сумою збитків залишається житловий фонд.

Станом на січень 2024 року таких понад 250 тисяч будівель. З них – 222 тисяч приватних будинків, понад 27 тисяч – багатоквартирних та 526 гуртожитків. Прямі збитки від руйнувань цих обʼєктів оцінюються у $58,9 млрд. Серед регіонів, де зафіксовано найбільше зруйнованих житлових будівель,  Донецька, Київська, Луганська, Харківська, Чернігівська та Херсонська області.

Завдані інфраструктурі збитки на початок 2024 року сягають $36.8 млрд, втрати промисловості та підприємства – вже на рівні $13.1 млрд. За останніми даними зруйновано або пошкоджено 78 малих, середніх та великих приватних підприємств, а також 348 держпідприємств.

Через бойові дії продовжує зростати сума прямих збитків від зруйнованої інфраструктури енергетичної галузі – до $9 млрд, агропромислового комплексу – $8.7 млрд. Крім того, станом на початок цього року зросли збитки сфер ЖКГ – $4.5 млрд та охорони здоровʼя – ще на $1.4 млрд до $3.1 млрд.