ЄБРР упродовж п’яти років може інвестувати в Україну до €15 млрд 

Share

У найближчі п’ять років Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) може інвестувати в Україну від 7,5 до 15 млрд євро.

Про це наголосила президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо, передає Укрінформ.

Як зазначається, від початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну ЄБРР інвестував в економіку України 3,8 млрд євро.

Президент ЄБРР зауважила, що зараз, очевидно, складно залучати нових закордонних інвесторів до ведення бізнесу в Україні. Проте, можна стимулювати бізнес-активність українських компаній, а також іноземних компаній, які вже присутні на українському ринку.

Рено-Бассо ЄБРР також звернула увагу на стійкість банківської системи України, зауваживши, що через неї можна активно фінансувати малий і середній бізнес і надавати підтримку місцевим компаніям, які потребують допомоги в отриманні оборотного капіталу чи інвестицій.

Президентка наголосила на потребі фінансування ключової інфраструктури України, зокрема у сфері енергетики, покращенні функціонування системи комунікацій, у тому числі залізничної – для збільшення пропускної здатності щодо українського експорту до країн ЄС.

На її переконання, зараз потрібно зосередитися на інвестиціях на короткострокову перспективу і робити це разом із реформами, зокрема щодо вдосконалення системи закупівель, боротьби з корупцією.

Рено-Бассо повідомила, що має для України “позитивний сигнал”: що у 2024 році банк продовжуватиме інвестувати в економіку України.

“Наша оцінка полягає в тому, що в наступні роки п’ять років ми можемо інвестувати у реальну економіку від 7,5 до 15 млрд євро”, – підкреслила Рено-Бассо.

При цьому, вона додала, що ЄБРР робитиме це у співпраці й координації з іншими партнерами в ЄС, донорами та міжнародними фінансовими організаціями.