Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже 2,5 млрд дол. – дослідження 

Share

Сума прямих збитків у сфері роздрібної торгівлі у 2022-2023 рр. через воєнні дії на території України становить 2 426 млн доларів США.

Про це йдеться в даних щорічного опитування ритейлерів України, яке провела Українська Рада Торгових Центрів.

Зазначається, що попри війну роздрібні оператори не зупиняють розвиток своїх мереж. Якщо у 2022 році через окупацію та руйнування кількість роздрібних торговельних точок знизилась на 18%, то у 2023 році відбулось зростання на 12%.

На такий же рівень приросту торговельних точок ритейлери розраховують й протягом 2024 року.

Розвиватись мережі мають намір як у форматі ТЦ, так і в форматі стрит-ритейлу. Дехто акцентує саме на розвитку інтернет-продажів. Частка товарообороту через онлайн-продажі за рік зросла з 14% до 15%, зазначає аналітичний відділ УРТЦ.

Про відновлення галузі роздрібної торгівлі свідчить ще одне дослідження – Індекс самопочуття ритейлу (RWBI).

У лютому показник суттєво відновився після січневого зниження і підвищився до 29,1 пункту.

“Це пов’язане, перш за все, зі зростанням відвідуваності ТРЦ покупцями. Ми робимо ще одне дослідження, щодо частки повітряних тривог під час роботи ТРЦ, і показники тривог корелюють з відвідуваністю – починаючи з жовтня, кількість тривог почала постійно зростати, що сказалося на показниках роботи торгівельних закладів”, – відзначив голова дослідницької групи УРТЦ Дмитро Топольсков.

Він додав, що напередодні Нового року ситуацію ще вдавалося втримати за рахунок того, що люди робили святкові закупки, а от у січні показники впали.