Переговори щодо агропродукції з України незабаром перейдуть на політичний рівень – Мінсільгосп Польщі

Share

Польща і далі підтримуватиме Україну в плані транзиту української агропродукції й вже працює над вивченням механізму ліцензування її експорту.

Про це запевнив заступник державного секретаря міністерства сільського господарства Польщі Адам Новак, передає Інтерфакс-Україна.

За інформацією польського чиновника, останніми місяцями 2023 року транзит українського зерна та олії через Польщу становив у середньому 320 тис. тонн на місяць.

Новак наголосив, що Польща, як і Україна, є великим експортером пшениці, кукурудзи, цукру, м’яса птиці й фруктів. Їх виробництво підтримують кілька сотень тисяч порівняно невеликих фермерських господарств країни. Різниця в сільськогосподарських структурах Польщі та України й стурбованість, що випливає з цього, щодо нерівних умов конкуренції на європейському ринку є однією з причин нинішніх фермерських протестів у Польщі.

“Ми хочемо розробити спосіб захисту від негативних наслідків імпорту сільськогосподарської продукції з України, прийнятний для всіх учасників, але не імпорту від дрібних ферм, а імпорту міжнародних агрохолдингів, який часто охоплює сотні тисяч гектарів. Спільно з українськими експертами ми опрацьовуємо механізм ліцензування експорту сільгосппродукції з України до Польщі. Незабаром ці переговори перейдуть на політичний рівень”, – пояснив він.

Крім того, Польща також бере участь у переговорах щодо продовження автономних торговельних заходів для імпорту агротоварів з України до червня 2025 року.

Новак також додав, що Польща готова поділитися з Україною знаннями й досвідом адаптації агропродовольчого сектору до вимог ринку Євросоюзу, допоможе в навчанні українських чиновників.

Великі можливості для співпраці він бачить у сфері переробки української продукції на польських заводах і відправлення її на експорт. Польща має високорозвинений продовольчий сектор, який міг би використовувати сільськогосподарську сировину з України.