Норвегія з початку великої війни надала Україні понад $500 млн фіндопомоги

Share

З початку широкомасштабної війни Норвегія надала Україні понад 500 млн доларів США фінансової допомоги.

Про це повідомила пресслужба Мінфіну за підсумками зустрічі міністра фінансів Сергія Марченка із послом Норвегії в Україні Хелене Санд Андерсен.

Як зазначається, сторони обговорили поточну економічну ситуацію в Україні, потреби держбюджету на 2024 рік та розвиток співпраці між країнами з метою збільшення обсягу бюджетної підтримки.

“Від початку широкомасштабного вторгнення уряд Норвегії надав Україні понад 500 млн дол. США прямої бюджетної підтримки. Зокрема, грант у розмірі близько 485 млн дол. було спрямовано в рамках проєкту Світового банку “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (PEACE in Ukraine)”, – йдеться в повідомленні.

Залучене фінансування було спрямоване на компенсацію видатків держбюджету на першочергові соціальні та гуманітарні потреби. Це пенсії, оплата праці працівників секторів освіти та охорони здоров’я, соціальний захист населення, гуманітарна підтримка.

Міністр фінансів зауважив, що у поточному році Україна потребує близько 38 млрд дол. США зовнішнього фінансування від партнерів.

Як повідомлялося раніше, Норвегія приєдналась до Багатосторонньої координаційної платформи донорів України під час восьмого засідання Керівного комітету. Норвегія стала однією з чотирьох нових країн-членів Платформи, що взяли на себе зобов’язання виділити загалом понад 5,5 млрд дол. США на відновлення та розвиток економіки України.