Німеччина у січні збільшила виробництво е/е за допомогою газу до 2-річного максимуму

Share

У січні виробництво електроенергії на газових електростанціях Німеччини досягло найвищого рівня за останні два роки.

Про це повідомляє Reuters.

Енергокомпанії збільшили цей вид генерації, аби компенсувати закриття ядерних реакторів в країні і задовольнити підвищений попит на опалення під час похолодання минулого місяця.

За даними аналітичного центру Ember, 8,74 ТВт-год електроенергії, виробленої на німецьких газових електростанціях, є найвищим показником з січня 2022 року, тобто якраз перед тим, як повномасштабне вторгнення РФ в Україну призвело до припинення газу по газопроводах до найбільшої економіки в Європі.

Виробництво електроенергії за допомогою газу у січні перевищило рівень січня 2023-го і допомогло підняти загальне виробництво електроенергії в Німеччині до найвищого рівня за рік.

Зростання виробництва газу також збільшило частку природного газу в структурі виробництва електроенергії в Німеччині до 18,6%, що є найвищим показником з початку 2021 року.

“Це свідчить про те, що німецькі енергетичні компанії залишаються залежними від викопного палива для виробництва електроенергії, попри постійні зусилля з енергетичного переходу”, – зауважує агентство.

При цьому, виробництво вугільної електроенергії в січні склало 10,83 ТВт-год, що на 29% менше, ніж у січні 2023 року.

Однак, за даними Ember, загальний обсяг виробництва е/е на вугіллі майже не змінився порівняно з рівнями в листопаді та грудні 2023 року,

“Це свідчить про те, що комунальні підприємства все ще не можуть повністю відмовитися від використання вугілля у своїй структурі виробництва електроенергії”, – наголошує Reuters.

Частка вугілля в структурі виробництва електроенергії в Німеччині в січні становила 23%, що на 28,6% нижче ніж у аналогічний період минулого року, але значно вище за частку природного газу.