Імпорт е/е дозволить бізнесу забезпечити безперебійну роботу в разі виникнення дефіциту – Свириденко 

Share

Імпорт електроенергії дозволить великим промисловим підприємствам гарантувати безперебійну роботу в разі запровадження графіків обмежень споживачів електроенергії через дефіцит струму в енергосистемі. 

Про це зазначила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, передає пресслужба міністерства. 

“У 2023 році уряд забезпечив промисловим споживачам електроенергії можливість імпортувати її та стабільно працювати в разі виникнення в енергосистемі дефіциту струму. До таких підприємств не будуть застосовуватись обмеження енергопостачання, якщо вони будуть запроваджені”, – зазначила Свириденко.

При цьому вона зауважила, що до таких споживачів можливе лише застосування спеціальних графіків аварійних відключень, які можуть бути введені для запобігання системній аварії в об’єднаній енергетичній системі.

Свириденко нагадала, що Україна має можливість імпортувати електроенергію з сусідніх країн – Словаччини, Угорщини, Румунії, Польщі. Обсяг дозволеного імпорту струму з Європи становить 1700 МВт для України та Молдови.

Можливість імпортувати електроенергію мають непобутові споживачі. Необхідний обсяг імпорту для уникнення відключень повинен складати 50% від фактичного споживання в кожному розрахунковому періоді (година) у жовтні-квітні (опалювальний період) та 30% відповідно у травні-вересні.

“Укладення довготривалих контрактів на імпорт електроенергії дозволить споживачам отримати кращу ціну, яка може бути на рівні з ціною на українському ринку або навіть нижчою”, – зазначила міністерка.