Міністр фінансів США розкритикувала субсидії КНР для китайських компаній

Share

Міністр фінансів США Джанет Єллен розкритикувала використання Китаєм субсидій для надання своїм виробникам конкурентних переваг у ключових нових галузях, що шкодить світовій економіці, передає SilkBridge.info.

“Ми порушували питання надлишкових потужностей під час попередніх дискусій з Китаєм, і я планую зробити це ключовим питанням під час моєї наступної поїздки до Китаю”, – зазначила Єллен.

Очікується, що міністр фінансів США незабаром вирушить до Китаю з другим візитом після того, як Вашингтон і Пекін відновили дипломатичні переговори на високому рівні.

“Важливо, щоб китайці зрозуміли, чому ми стурбовані. Але я не хочу вдаватися до заходів у відповідь. Ми хочемо побачити, що ми можемо зробити конструктивного”, – зауважила міністр.

Чиновниця також дала зрозуміти, що США не єдині, хто скаржиться на надлишок промислових потужностей у Китаї, вказавши на таке ж занепокоєння і в Європі.

“Наразі ми бачимо нарощування надлишкових потужностей у “нових” галузях, таких як сонячна енергетика, електромобілі та літій-іонні акумулятори”, – сказала Єллен, додавши, що надлишок Китаю “шкодить американським фірмам і працівникам, а також фірмам і працівникам по всьому світу”.

Міністерка відзначила політику адміністрації Джо Байдена, яка спрямована на розвиток власної галузі відновлюваної енергетики в США.

Окремо в інтерв’ю MSNBC вона заявила, що немає жодної країни у світі, яка б субсидувала свої пріоритетні галузі так само інтенсивно, як це робить Китай.

“КНР прагне мати по-справжньому глобальне домінування в цих галузях”, – сказала вона, наголосивши на “масивній” допомозі Пекіна виробникам електромобілів, акумуляторів і сонячних батарей.

За її словами, Китай заполонив ринок сонячними панелями, обвалив ціни до рівня, на якому практично жодна американська компанія не могла конкурувати.