Інвестиції в компанії України, які використовують ШІ, зросли за останні 10 років

Share

Інвестиції в українські компанії, які використовують ШІ, значно зросли за останні 10 років і ця тенденція зберігається, попри війну.

Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр  – міністр економіки Юлія Свириденко, передає пресслужба міністерства.

“Розробка технологій сьогодні – це економіка завтра. По суті, зараз ми є великим полігоном для випробування найсучасніших технологій, як в оборонній сфері, у розмінуванні, так і в полегшенні та спрощенні ведення бізнесу. Вже зараз наші напрацювання є цікавими і як експортна позиція для партнерів, і як сфера для інвестицій”, – зазначила Свириденко.

Вона відзначила, що інвестиції в українські компанії, які використовують штучний інтелект, протягом останніх 10 років зросли з $42,4 млн у 2014 році до $440,9 млн у 2021 році.

За словами міністра, наразі значна частина роботи уряду – це впровадження ШІ, зокрема у розмінуванні, адже ресурси країни обмежені.

Станом на середину березня, Україна має 77 машин для розмінування, 32 оператори протимінної діяльності та понад 3 500 саперів.

Свириденко зауважила, що цього недостатньо, тому спільно із компанією Palantir Technologies Україна впроваджує інноваційні підходи до ухвалення рішень на основі big-data аналітики завдяки консолідації інформації із понад 100 джерел інформації.

Перший віцепрем’єр-міністр додала, що багатошаровість цих даних дозволить використовувати систему від Palantir Technologies для інших потреб реконструкції в майбутньому. Наприклад, створення аналітики для інвесторів щодо найбільш привабливих інвестиційних можливостей в Україні з погляду розташування, логістики чи безпеки.