Метінвест посів 2-ге місце в рейтингу найбільших інвесторів країни у 2022-2023 – Forbes

Share

Українська редакція Forbes презентувала рейтинг «20+5 найбільших інвесторів країни», до якого серед інших увійшла Група Метінвест.

«20 учасників цього рейтингу вклали під час великої війни в розвиток бізнесу 173 млрд грн ($5 млрд). Чому це важливо? Капітальні інвестиції – це не лише про розвиток компаній, це про зростання та майбутнє економіки. Частка інвестицій у ВВП упродовж пʼяти довоєнних років становила в середньому 15%. Нормою так званого розширеного відтворення є показник у 20% і вище. Якщо менше – економіка проїдає власне майбутнє. Фактично це означає повільне згортання економічних перспектив країни. У 2023 році завдяки активності бізнесу й значним держінвестиціям насамперед в оборону цей показник становив 17%», – зазначили у Forbes.

До рейтингу увійшли металурги, енергетики, аграрії, телеком-оператори, ритейлери, логістичні компанії та навіть мережа АЗС, а також низка державних компаній.

Група Метінвест посіла 2-ге місце в рейтингу найбільших інвесторів країни

Метінвест був би чемпіоном із великим відривом, якби видання складало цей список у 2021 році. Той рік був рекордно успішним для металургійного бізнесу Ріната Ахметова, й $1,3 млрд капінвестицій відображали амбіції Метінвесту. Війна завдала компанії прямих збитків на $3,5 млрд: зруйновано найбільші меткомбінати «Азовсталь» та ММК ім. Ілліча.

«Інвестиційна стратегія Групи сфокусована на збереженні працездатності активів», – відповіли в пресслужбі компанії. На це щороку виділяють понад $300 млн. За час війни – $659 млн. Але додають, що Група все ж таки працює над підготовчими етапами ключових стратегічних проєктів. На 2024-й запланований обсяг капінвестицій на рівні минулого – близько $319 млн.

Топ інвестиційних проєктів 2023 року:

  • Запуск нових лав на підприємствах Покровської вугільної групи
  • Модернізація і ремонт камер на «Каметсталі» та «Запоріжсталі»
  • Енергетичні проєкти.