44% компаній готові інвестувати у власний розвиток у 2024 році – ІЕД

Share

Попри проблеми з пошуком працівників, здорожчання сировини та фізичну загрозу, український бізнес з оптимізмом дивиться у майбутнє, 44% опитаних підприємств готові інвестувати у свій розвиток або відновлення.

Такими є результати лютневого опитування підприємств New Monthly Enterprises Survey (#NRES) Інституту економічних та політичних досліджень (ІЕД).

Як зазначається, український бізнес поступово виходить зі стану повної невизначеності та починає будувати плани на майбутнє.

У лютому 2024-го лише близько 15% власників та керівників підприємств не змогли надати відповідь щодо планів свого бізнесу на наступні пів року. Для порівняння: рік тому, у лютому 2023-го таких було близько 40%.

Проте рівень невизначеності у перспективі двох років все ще залишається доволі високим: близько 50% респондентів.

“Суттєве зменшення кількості тих, кому складно будувати плани на наступні пів року, говорить про те, оптимізм повертається до українського бізнесу. Більше того, частка підприємств, що працюють на 100% потужності, поступово збільшується: в лютому 2023-го таких було 6%, тепер вже 15%. Але, звичайно, будувати плани на довгостроковий термін (2 роки) бізнесменам складно в умовах війни. І не лише їм”, – зауважила виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

Попри всі проблеми, пов’язані з війною, вагома частина українського бізнесу вважає нинішній час можливим для інвестицій. Так, у 2023 році 45% опитаних компаній інвестували у власний розвиток або відновлення. Більше того, 44% опитаних підприємств готові інвестувати й у 2024-му. Це одні з найкращих показників з 2011 року: більше планів на інвестиції у бізнесу було лише у 2018-2020 рр.

“Бізнес досить оптимістичний щодо інвестицій, враховуючи, що триває широкомасштабна війна. Наприклад, 42% підприємств вважають, що зараз більш-менш сприятливий час для інвестицій в обладнання. Для порівняння, на початку 2015 року, коли в активній фазі була АТО, частка таких підприємств становила лише 14%. Однак все ж таки більше половини підприємств (58%) не вважають зараз час сприятливим для купівлі обладнання”, – зауважив старший науковий співробітник ІЕД Євген Ангел.

Він додав, що згідно з опитуванням, основними перешкодами для інвестицій є економічна невизначеність, політична нестабільність та недостатні прибутки компаній.