Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти РФ – ЗМІ

Share

Єврокомісія надіслала до країн ЄС проєкт пропозиції 14-го пакета санкцій проти РФ, який містить, серед іншого, обмеження на імпорт скрапленого газу (СПГ) з Росії, хоча повне ембарго не планується, передає ЕП.

У пакеті йдеться про заборону перевалки російського СПГ в європейських портах, звідки він потім відправляється по всьому світу. Лідерами тут є Бельгія та її порт Зебрюгге, але Франція та Іспанія також є одними з найбільших одержувачів російського СПГ.

Крім того, санкції стосуватимуться російських проєктів СПГ “Арктик” та “Мурманськ”.

Комісія також хоче накласти санкції на кілька суден з так званого “тіньового флоту” РФ, які транспортують російську нафту попри обмеження ЄС. Їм буде заборонено заходити в європейські порти.

Крім того, за пропозицією, транспортним компаніям, які щонайменше на чверть належать росіянам, буде заборонено працювати в ЄС.

ЄК також підготувала санкційний список із понад 50 компаній з-за меж ЄС, які підпадають під торгові обмеження. Вони забезпечують Росію західними компонентами та допомагають обходити санкції.

Раніше повідомляли, що санкції стосуватимуться компаній з Китаю, Гонконгу, Туреччини та Киргизстану.

Також буде заборонено фінансування Росією політичних партій і фондів та неурядових організацій і дослідницьких центрів.

Символічно Єврокомісія запропонувала заборонити продаж українських творів мистецтва на ринку ЄС, якщо є підозри, що вони могли бути розграбованими.

Заборони на імпорт алюмінію у проєкті немає, але є заборона на імпорт гелію.

Щодо заборони на експорт, то вона стосуватиметься, зокрема, марганцевої руди, гірничих машин, моніторів та електроніки.

Як портал UAprom повідомляв раніше, віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс підтвердив, що ЄС почав роботу над наступним, чотирнадцятим пакетом санкцій проти Росії через її широкомасштабне вторгнення в Україну.

13-й пакет санкцій Європейський Союз ухвалив 23 лютого 2024 року з нагоди другої річниці широкомасштабного вторгнення.