Кожна відтермінована реформа коштуватиме Україні близько $400 млн – Мінекономіки 

Share

Україна не може відкладати реформи, передбачені планом для Ukraine Facility, інакше втрачатиме 400 млн доларів за кожну відтерміновану.

Таку думку висловив заступник міністра економіки Олексій Соболев, передає Укрінформ.

“На жаль, часто так траплялося, що Україні доводилося щось відтерміновувати чи змінювати у своїх зобовʼязаннях перед партнерами. Але сьогодні ми говоримо про потужну фінансову підтримку в межах ініціативи Ukraine Facility, тому можливості відкладати реформи не маємо. Це надто дорого коштуватиме нашому бюджету, за моїми підрахунками, одна реформа – мінімум 400 млн доларів США”, – наголосив Соболев.

За його словами, документ включає в себе понад 150 індикаторів за 69 напрямками реформ. Виконання реформ заплановане на період до 2027 року.

Соболев зауважив, що план розроблявся у повній синхронізації з ключовими міжнародними партнерами України. З огляду на це, передбачені індикатори частково відповідають вже наявним міжнародним зобов’язанням України в межах інших угод.

“У 2024 році міністерство економіки має виконати 7 індикаторів, передбачених Планом для Ukraine Facility. Пріоритетним завданням є розроблення та затвердження Інтегрованого національного плану з енергетики та клімату”, – додав заступник міністра.

Він також зазначив, що не менш важливою частиною цього проєкту є створення бази потенційних інвестиційних проєктів, їхня оцінка та можливості для залучення нових інвестицій міжнародних фінансових організацій.

Як повідомляв раніше UAprom.info, Мінекономіки опублікувало текст плану для реалізації програми Ukraine Facility Євросоюзу. Згідно з ним, протягом 2024-2027 років міністерство виконає загалом 27 індикаторів, зокрема 4 інвестиційні індикатори.