Качка: Україна добиватиметься заборони на імпорт в ЄС російської металургійної продукції по аналогії із зерном

Share

Лідери країн ЄС досягли консенсусу з приводу необхідності запровадити обмеження на імпорт продовольства з Росії та Білорусі, повідомив торговий представник України Тарас Качка. Принципову згоду на це вони надали під час саміту ЄС 21-22 березня, а юридичне рішення може бути оформлене вже наступного місяця.

«Зараз на саміті голів країн-членів ЄС було отримано схвалення, тому юридично ця заборона може бути схвалена вже у квітні. Вона уже запропонована Єврокомісії», – зазначив Качка.

Він додав, що уряд України добиватиметься розширення цього рішення на непродовольчу продукцію російського виробництва. Зокрема, мова йде про продукцію металургії, яка не підпала під санкції ЄС.

«Це гарний документ, який дозволяє нам розширювати  аналогічний механізм на непродовольчі товари, які не підпали під санкції. В першу чергу це стосується продукції металургії. Для нас це важливо, оскільки допоможе реалізувати ініціативу із витіснення російської сировини та напівфабрикатів та заміни їх українськими», – сказав Качка.

Рішення ЄС про обмеження російського та білоруського імпорту також стане чітким сигналом для фермерів Євросоюзу про те, що продукція з Росії та Білорусі на ринках ЄС створює для них більше проблем, ніж українська, щодо якої існують певні упередження.