ЄС використав “екстрене гальмування” для агропродукції з України

Share

Починаючи з 19 червня поточного року і до 5 червня 2025-го український овес імпортуватиметься до країн ЄС в межах тарифної квоти, яка діяла з 2016 року між двома сторонами.

Про це йдеться в повідомленні Генерального директорату із сільського господарства та розвитку сільських районів.

Автоматичне відновлення цієї тарифної квоти є результатом перегляду Автономних торговельних заходів (ATM), що діють з 6 червня 2024-го.

«Регламент ATM передбачає екстрене гальмування для кількох продуктів, включаючи овес, яке автоматично спрацьовує, якщо обсяги імпорту досягають середньорічного імпорту, зареєстрованого в період між 1 липня 2021 року та 31 грудня 2023 року. Для вівса цей середній обсяг становить 2.44 тис. т. Після досягнення цього обсягу комісія повторно запроваджує відповідну тарифну квоту протягом 14 днів», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, експортна квота на український овес встановлена ​​на рівні 4 тис. т. Оскільки імпорт з початку року перевищує цей обсяг, до кінця 2024-го діятимуть мита у режимі найбільшого сприяння (MFN). При цьому квота знову буде доступна з початку наступного року.

За даними ЄК, Україна експортувала трохи більше ніж 7 тис. т вівса до третіх країн у 2022 році та 11,1 тис. т з липня 2023 року по травень 2024 року. Крім ЄС, ця продукція експортується до ндії, Іраку, Лівії, Марокко, ПАР, Швейцарії, Туреччина та В’єтнаму.