Болгарія скасує національну заборону на агроімпорт з України

Share

Заборона на імпорт деяких сільгосптоварів з України, яку Болгарія ввела в односторонньому порядку, буде скасована після того, як нещодавно узгоджена директива ЄС щодо стабілізації ринку набуде чинності. Про це повідомила пресслужба кабінету міністрів Болгарії, пише «Європейська правда».

У зв'язку з тим, що Польща, Угорщина, Болгарія, Румунія та Словаччина заборонили українську продукцію, аргументуючи це необхідністю захисту місцевих ринків від напливу українського агроекспорту, Європейська комісія запропонувала низку заходів зі стабілізації ринку на засіданні Ради ЄС з питань сільського господарства 25 квітня.

А 2 травня Єврокомісія оголосила про запровадження тимчасової (до 5 червня) заборони на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Втім ці заходи можуть бути продовжені.

Уряд Болгарії планує скасувати національну свою заборону з дати, коли заходи ЄС набудуть чинності.

Окрім обмеження українського імпорту ЄС погодився також надати фінансовий пакет для підтримки фермерів 5 країн ЄС у розмірі 100 мільйонів євро. Зокрема, Болгарія отримала 16 мільйонів євро компенсації від ЄС за те, що дозволила експортувати через свою територію українське зерно та харчові продукти.

Єврокомісія також здійснюватиме регулярний моніторинг інших товарів і, у разі виникнення збурень на ринку, запроваджуватиме захисні механізми. Вона також вживатиме заходів для покращення логістики та транзиту товарів з України.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom