Грошові перекази в Україну сягнули $11,6 млрд у 2023 році  [AI+]

Share

У 2023 році, за попередніми даними, в Україну з усього світу було перераховано близько 11,6 млрд дол. в еквіваленті, включаючи перекази через офіційні та неофіційні канали.

Про це повідомила пресслужба Нацбанку.

Наведені ілюстрації згенеровані штучним інтелектом (АІ) від Bing.

“У 2023 році платіжні системи активно використовувалися як для переказів коштів у межах України, так і для отримання грошових переказів із-за кордону”, – йдеться в повідомленні.

В НБУ зауважили, що діяльність на території України у 2023 році здійснювали 35 платіжних систем “переказу коштів”, із яких 26 – створені резидентами та дев’ять – нерезидентами (чотири системи зі США, три – з Великобританії, по одній – із Грузії та Канади).

Так, торік обсяг внутрішньодержавних переказів, здійснених через платіжні системи “переказу коштів”, становив 728 млрд грн (19,9 млрд дол. США в еквіваленті), що вдвічі більше, ніж за 2021 рік.

Середня сума одного переказу в межах України становила 862 грн.

Лідером за сумою переказів у межах України була платіжна система “NovaPay” (32% усіх внутрішньодержавних переказів).

В Україну за 2023 рік із використанням платіжних систем “переказу коштів” (створених як резидентами, так і нерезидентами) було переказано 2,6 млрд дол. США в еквіваленті. Це на 17% менше, ніж за 2021 рік. Середня сума одного такого транскордонного переказу в Україну становила 255 дол. США.

Через платіжні системи “переказу коштів” найбільші обсяги коштів в Україну торік надходили із США (18%), Ізраїлю (17%), Італії (15%), Німеччини (9%) та Ірландії (5%).