Нацбанк покращив прогноз зростання ВВП

Share

Національний банк підвищив прогноз зростання реального валового внутрішнього продукту України у 2023 році з 2% до 2,9%, проте знизив його на 2024 рік із 4,3% до 3,5%

Зростання внутрішнього попиту в умовах стабільного функціонування енергосистеми та макрофінансової стійкості сприяло подальшому відновленню економічної активності, передає «Бізнес.Цензор».

Однак зростання економіки обмежували постійні ракетні обстріли, саботаж роботи «зернового коридору» та нові руйнування інфраструктурних об’єктів. Крім того, негативно впливали на бізнес торговельні обмеження для української агропродукції з боку країн ЄС.

«Ці чинники зумовили скорочення експорту України в другому кварталі та стримуватимуть відновлення економіки надалі. Водночас фактичні результати першого кварталу виявилися кращими, ніж передбачав попередній макропрогноз. Пожвавлення економіки тривало і в другому кварталі як у виробничих секторах, так і в секторі послуг. Ураховуючи це, НБУ помірно підвищив прогноз зростання реального ВВП у 2023 році – з 2,0% до 2,9%», – зазначили в Нацбанку.

Зазначається, що надалі економічне зростання прискориться, ураховуючи припущення прогнозу НБУ про зниження безпекових ризиків у середині 2024 року. Водночас експорт відновлюватиметься активніше після налагодження морської логістики та припинення обстрілів інфраструктури.

Поступове повернення мігрантів також сприятиме пожвавленню споживчого попиту, а інвестиції суттєво зростуть на етапі відбудови країни.

«Вагому роль у стимулюванні економіки і надалі відіграватиме м’яка фіскальна політика – дефіцит бюджету залишатиметься значним через потреби в підтримці обороноздатності та економічного відновлення. З огляду на це НБУ прогнозує зростання реального ВВП у 2024 році на 3,5%, а у 2025 році – на 6,8%», – підсумували в Нацбанку.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom