Ferrexpo у 2023 році отримала збиток у $85 млн

Share

Група Ferrexpo, що спеціалізується на виробництві залізорудних окатків, закінчила 2023 рік зі збитком у розмірі 85 млн доларів, йдеться у річному фінансовому звіті компанії.

Минулого року компанія, що розробляє залізорудні родовища у Полтавській області, отримала 652 млн дол. виручки, що на 48% менше за результат 2022 року в 1,2 млрд дол. Це стало наслідком зменшення обсягів продажів через логістичні обмеження та зниження середніх цін на залізну руду. 

Зокрема, виробництво залізорудної продукції минулого року впало до 4,15 млн т, включно з 3,8 млн т окатків та 0,3 млн т концентрату, тоді як у 2022 році було виготовлено 6,17 млн т продукції. Продажі склали 4,2 млн т., що відображає доступні логістичні можливості.   

Базовий показник EBITDA впав до 130 мільйонів доларів США при рентабельності EBITDA на рівні 20%. Чистий грошовий потік від операцій був на рівні 101 млн дол. 

“Цього року ми зарезервували 131 мільйона доларів США для покриття будь-яких можливих негативних наслідків, які можуть виникнути у двох судових справах, які ми оскаржуємо. Наслідком цього кроку є те, що замість прибутку у розмірі 46 мільйонів доларів США ми натомість повідомляємо про збиток у розмірі 85 мільйонів доларів США”, – зазначив виконавчий директор Ferrexpo Лучіо Дженовезе.

Водночас він додав, що “новий рік почався добре”. Зростання попиту, яке спостерігалося у грудні 2023 року, продовжилося і в першому кварталі цього року. “Ми спостерігали високий попит на нашу продукцію преміум-класу в Європі та інших країнах, що дало нам впевненість у запуску третьої лінії огрудкування. Це означає, що ми маємо більшу гнучкість виробництва, ніж будь-коли під час війни. Це також означає, що ми можемо розширити асортимент нашої продукції, включаючи відновлення виробництва DR-окатків”, – резюмував Дженовезе.