У 2023 році Ferrexpo скоротила виробництво окатків на 33%

Share

За підсумками 2023 року загальне виробництво залізорудних котунів та концентрату на потужностях Груи Ferrexpo в Полтавській області склало 4,15 млн тонн, що на 33% менше за показник 2022 року (6,17 млн тонн), йдеться у виробничому звіті компанії. Скорочення виробництва насамперед пов’язане з наслідками російської агресії проти України.

У 4 кварталі виробництво окатків та концентрату впало на понад 50% порівняно з попереднім періодом, склавши 677 тис. тонн, тоді як у 3 кварталі цей показник був на рівні 1,35 млн тонн. Зниження виробництва відбулося через логістичні обмеження та нижчий ринковий попит на початку 4 кварталу.

Протягом року Ferrexpo працювала з використанням однієї або двох ліній огрудкування із  чотирьох наявних залежно від попиту клієнтів і доступних маршрутів логістики. Компанія сфокусувалася на виробництві окатків преміум класу зі вмістом заліза 65% Fe або вище.

Чиста грошова позиція групи на кінець 2023 року становила приблизно 109 млн доларів США (31 грудня 2022 року – 106 млн доларів США), з мінімальними лізинговими зобов’язаннями та без боргу.

«Недавній успіх України у відкритті чорноморського експортного коридору дозволив деяким підприємствам відновити судноплавство з окремих портів. Коли настане відповідний час, Ferrexpo планує запустити додаткову лінію огрудкування і відновити експорт цим маршрутом, якщо він буде безпечним і економічно ефективним. Також обнадійливими є новини стосовно зростання цін на залізну руду більш ніж на 20% протягом останнього кварталу завдяки підтримці Китаєм більш металомістких секторів економіки. Котирування продовжували триматися на цьому рівні до Нового року. Також варто відзначити перші ознаки зростання попиту на окатки в Європі. Ці фактори разом можуть надати підтримку нашій компанії, яка має високі постійні витрати та зростаючі витрати на логістику. На мою думку, покращення попиту та вищі ціни є хорошим передвісником для Ferrexpo на наступний рік», – зазначив тимчасовий виконавчий директор Ferrexpo Лучіо Дженовезе.