Україна і Данія розробили перелік критично важливих технологій для енергосектору

Share

У межах українсько-данського енергетичного партнерства розроблено Каталог критично важливих технологій для енергетичного сектору України.

Про це повідомила пресслужба Міненерго.

Як зазначається, в Каталог входить перелік технологічних рішень, які можуть бути швидко реалізовані в Україні для підтримки розподіленої генерації та підвищення безпеки постачання електроенергії.

Як зазначив міністр енергетики Герман Галущенко, масовані російські атаки на українську енергетичну інфраструктуру показали необхідність децентралізації генерації та нарощування потужностей розподіленої генерації. Тому у Каталозі презентовано окремі технологічні рішення розподіленої генерації, які є найбільш актуальними для потреб України.

«Цього року ми відзначаємо 10 років українсько-данського енергетичного партнерства. Данія стала першим донором Фонду енергетичної підтримки України й зробила перший внесок, який допоміг нам розпочати закупівлі необхідного устаткування для енергосектору ще навіть до початку масованих атак на енергосистему», – підкреслив очільник Міненерго.

Каталог включає 20 технологічних рішень, які можуть бути впроваджені в Україні для підтримки розподіленої генерації. Відповідні рішення представлені у таких групах, як газові турбіни, сонячні панелі з накопичувачами, вітрова генерація, мережеві системи накопичення енергії, біогазова генерація, когенераційні установки на біомасі.

В міністерстві зауважили, що використовуючи цей документ, представники місцевих влад, розробники проєктів, енергетичні компанії, міжнародні партнери та донори зможуть визначати пріоритети у виборі відповідних технологій виробництва електроенергії та залучати інвестиції та донорську допомогу для відновлення та розвитку енергосистеми України.

“Каталог буде постійно оновлюватися, доповнюватися та розширюватися залежно від ситуації та конкретних потреб України”, – підкреслили в пресслужбі.