Витрати на промислове забруднення залишаються на рівні 2% ВВП Євросоюзу

Share

Промислове забруднення щороку вартує ЄС суми, еквівалентної 2% ВВП блоку, хоча за останнє десятиліття його вплив зменшився. 

Про це йдеться у звіті Європейського агентства з охорони навколишнього середовища ЄС (ЕЕА), повідомляє Euractiv.

“Витрати на забруднення повітря, спричинені найбільшими промисловими підприємствами Європи, є "значними" і в середньому становлять від 268 до 428 млрд євро на рік”, – повідомляється у дослідженні. 

У 2021 році ці витрати становили близько 2% валового внутрішнього продукту ЄС.

Однак EEA зазначає, що завдяки кращим технологіям, менш забруднюючим видам палива та впровадженню відновлюваних джерел енергії ці витрати скоротилися приблизно на третину (-33%) з 2012 року. Переважна більшість – близько 80% – загального зниження витрат припала на енергетичний сектор ЄС.  

По данным агентства, всего 1 %, или 107, наиболее загрязняющих промышленных объектов – многие из них угольные электростанции – нанесли половину общего ущерба.

Агентство підкреслює, що лише 1%, або 107 найбільш забруднюючих промислових об'єктів – багато з яких є вугільними електростанціями – спричинили половину загальної шкоди.

Дев'ять з 50 найбільш забруднюючих підприємств знаходяться в Німеччині, а шість – у Польщі.

“Очікується, що посилені правила ЄС, такі як нещодавно оновлена Директива про промислові викиди та поточний перегляд Директиви ЄС про якість повітря, наблизять межі забруднення до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я”, – додали в агентстві.