Угорщина підтримала створення нового військового фонду ЄС для України – Bloomberg

Share

Угорщина більше не перешкоджатиме створенню військового фонду ЄС на €5 млрд (5,4 млрд дол.) для України, що дозволить ініціювати угоду про модернізацію механізму, спрямованого на стабільне постачання зброї Києву.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на власні джерела.

Як йдеться в матеріалі, Будапешт заявив, що не стоятиме на заваді досягненню консенсусу на зустрічі послів Європейського Союзу, де, як стверджують поінформовані джерела, загальмувалася угода про великий пакет фінансової допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро.

Таке рішення означатиме зміну позиції Угорщини, яка не підтримувала модернізацію чинного механізму ЄС, який відшкодовує країнам-членам кошти за зброю, яку вони надсилають Україні. 

Як зауважує видання, рішення Будапешта збігається зі зростаючим тиском на прем'єр-міністра Віктора Орбана щодо схвалення вступу Швеції до НАТО.

Угорщина є останньою країною, яка є перешкодою для членства Швеції, після того, як Туреччина підтримала заявку цієї країни на початку тижня.

Як повідомлялося раніше, в грудні 2023 року Угорщина наклала вето на окремий пакет економічної підтримки України на суму 50 млрд євро, що змушує лідерів ЄС знову зібратися 1 лютого у Брюсселі, щоб або досягти компромісу з Угорщиною, або обійти її вето.