Море знову стало найвигіднішим каналом експорту українських агротоварів – Сольський

Share

Протягом останніх трьох місяців спостерігається позитивна динаміка в нарощуванні експортних перевезень агропродукції Чорним морем, що допомогло Україні знизити тиск і скоротити експорт зерна до Євросоюзу.

Про це повідомив міністр аграрної політики й продовольства Микола Сольський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Вона така (позитивна динаміка перевезень агропродукції морем – ред.) вже другий, навіть третій місяць. У нас з осені добре пішло море. Наприклад, у грудні з 7,3 млн агропродукції приблизно 5 млн тонн експортувалося морем, понад мільйон тонн – Дунаєм, а решта – через західні кордони", – зазначив Сольський і уточнив, що йдеться про експорт зерна, соняшникової олії та шротів.

Міністр констатував, що пріоритет у виборі каналів експорту українських агротоварів змістився.

"Вам зараз будь-який учасник ринку підтвердить, що ціни в українських портах на 90% конкурентніші, ніж на західних кордонах. Усе змінилося насправді дуже суттєво (завдяки роботі морського коридору – ред.)", – пояснив Сольський. 

Він додав, що під час візиту до Німеччини в рамках виставки "Зелений тиждень" відбулися переговори із низкою аграрних міністрів європейських країн, на яких він намагався пояснити, що боротьба з експортом українських агротоварів до ЄС – "це віртуальна проблема".

"Навіть якщо сусідні держави завтра обнулять свої обмежувальні заходи щодо зерна, це нічого не змінить. Максимум експорт буде йти з прикордонних областей, де ще є зерно. Але вже друга половина сезону (реалізації українського зерна на світових ринках – ред.). Усе їде в порти, і нічого не змінюється. Чорне море знову стало найвигіднішим шляхом для експорту української агропродукції, як це і було до війни", – наголосив Сольський.

Водночас він додав, що в Україні триває війна, яка не дає змоги робити будь-які точні прогнози щодо перебігу подальшого експорту української агропродукції та каналів, якими він буде йти.