Викиди CO2 від викопного палива в ЄС досягли мінімуму за 60 років – The Guardian

Share

У Європейському Союзі у 2023 році зафіксували на 8% менше викидів вуглекислого газу від спаленого викопного палива, ніж роком раніше. Таким чином цей показник впав до найнижчого рівня за 60 років.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на висновки фінського Центру досліджень енергії та чистого повітря (CREA).

«Викиди CO2 в ЄС нарешті впали до рівня, очевидного в поколінні моїх батьків у 1960-х роках. Проте за цей період економіка зросла втричі, показуючи, що зі зміною клімату можна боротися, не відмовляючись від економічного зростання»», – зазначив аналітик Crea Ісаак Леві.

Як зазначили в центрі, більше половини скорочення викидів сталося завдяки використанню більш чистої електроенергії.

Згідно з галузевими даними, у 2023 році ЄС побудував рекордні обсяги сонячних панелей і вітрових турбін, і зміг виробляти більше електроенергії з дамб і атомних електростанцій, які постраждали від посухи та ремонтних робіт роком раніше.

У звіті встановлено, що низький попит на електроенергію заявдяки гарній погоді призвів до падіння викидів викопного CO2 на 8%. Втім, за словами Ісаака Леві, потрібно зробити більше, щоб ЄС не використовував викопне паливо, зменшивши залежність від нафтодержав, таких як Росія, і водночас зробити світ кращим місцем для наступного покоління.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom