Мінфін повністю імплементував 46% від усіх актів права Євросоюзу

Share

Міністерство фінансів повністю імплементувало 742 акти, 46% від загальної кількості імплементованих Україною актів права ЄС для підготовки до переговорів про вступ до Євросоюзу.

Про це повідомила пресслужба міністерства. 

Зазначено, що у грудні 2023 року було презентовано звіт за результатами проведення первинної оцінки стану імплементації актів права Європейського Союзу (acquis ЄС) – селф-скринінгу – комплексного порівняльного аналізу законодавства України щодо його відповідності праву ЄС.

При цьому, міністерство фінансів визначено відповідальним за чотири переговорні розділи: оподаткування, Митний союз, фінансовий контроль, фінансові та бюджетні положення, а також як співвиконавець в понад 12 переговорних розділах. 

В рамках cелф-скринінгу міністерством фінансів було опрацьовано більше ніж 7 тисяч актів ЄС. Також у процесі імплементації знаходяться 25 актів.

Зокрема здійснюються кроки для вдосконалення митних та податкових систем: приведення митного законодавства у відповідність з нормами ЄС, запровадження електронної системи для моніторингу переміщення товарів, завпровадження заходів, які сприяють прозорості та чесності в податкових питаннях, зокрема ціноутворення та уникнення подвійного оподаткування.

Також здійснюється впровадження нових законів, що відповідають міжнародним стандартам у боротьбі з відмиванням грошей. 

У напрямі управління держфінансами Мінфін сприяє введенню нових процедур для ефективнішого внутрішнього контролю державних фінансів, з метою запобігання зловживань та неефективного використання бюджетних коштів, а також посилення прозорості та підзвітності.

Понад 80 органів державної влади та державних установ було залучено до проведення селф-скринінгу за 34 переговорними розділами.

Сторони опрацювали більше 28 тис.  актів права ЄС. Таким чином було визначено, що:
• 2 739 актів права ЄС підлягають імплементації;
• 1 625 актів права ЄС імплементовано повністю;
• 23 456 актів права ЄС не потребують імплементації.