Після призупинення блокади на кордоні до Польщі виїхали майже 5 тис вантажівок

Share

Після зняття блокади та відновлення вантажного руху на польсько-українському кордоні до Польщі виїхало вже майже 5 тисяч вантажівок.

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, передає Урядовий портал.

"Після призупинення блокади 17 січня трьох пунктів пропуску "Дорогуськ – Ягодин", "Гребенне – Рава-Руська" та "Корчова – Краківець" до Польщі вже виїхало майже 5 тисяч вантажівок. Найбільший пункт пропуску "Ягодин" вже відновив свою пропускну спроможність на рівні 600 вантажівок на добу. Це показник навіть вище, ніж був до блокади. Зростає кількість вантажівок, що виїжджають через "Краківець" та "Рава-Руську", – зазначив Кубраков. 

За його словами, наразі оцінюється ефективність рішення на "Нижанковичі – Мальховіце", де тимчасово призупинена реєстрація в єЧергу. Поки пункт пропуску працює не на всю спроможність, а має пропускати 150 порожніх вантажівок на добу, як це було і під час функціонування єЧерги.

Також Кубраков зазначив, що Україна та Польща спільно можуть посилити економіку своїх країн, зокрема через механізм спільного митного та прикордонного контролю на пунктах пропуску. 

“Розроблений нами проєкт відповідної угоди вже на розгляді в профільному міністерстві”, – додав міністр.

Крім цього, одне з ключових питань – продовження угоди про лібералізацію вантажних перевезень, так званий “транспортний безвіз”. 

Ще один важливий фокус співпраці – участь польського бізнесу у відновленні та модернізації України. 

“Вже найближчим часом польський уряд призначить Павла Коваля уповноваженим з питань відбудови України. Знаю його як великого друга України й впевнений у надійній співпраці”, – зауважив Кубраков.