Працездатні українські біженці виїздять із Польщі до Німеччини

Share

Більше половини українських біженців віком до 35 років, які з початку війни перебували в Польщі, переїхали до Німеччини, третина із них працевлаштувалася у цій країні.  

Нові тенденції міграції українських біженців продемонструвало дослідження, проведене Міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету на замовлення Канцелярії прем’єр-міністра Польщі.

Згідно з дослідженням, більше половини біженців, які переїхали з Польщі до Німеччини (53%)  –  люди, середній вік яких складає 35 років, і лише 2% виявилися непрацездатного віку.

За даними дослідників, 31% українських біженців працевлаштувалися в Німеччині, 46% висловили готовність зробити це найближчим часом.

Близько 25% респондентів, як виявило дослідження, висловлюють бажання залишитися в Німеччині на довший час, з них 9% заявляють про намір оселитися там назавжди. Основними факторами які мотивують залишися є задовільна можливість знайти роботу та перспективи отримання дозволу на постійне проживання. Лише 13% українських біженців думають про повернення до Польщі. Серед причин, які могли б переконати їх повернутися: можливість знайти кращу роботу, вищу зарплатню та відсутність цікавих для них вакансій на німецькому ринку праці.

"Німеччина після 24 лютого 2022 року у відповідь на повномасштабну війну в Україні запровадила найліберальніші правила доступу іноземців до ринку праці, швидкі та нерідко обов'язкові мовні і професійні курси, водночас використала високий рівень професійної кваліфікації українських громадян.", – зазначив голова правління EWL Group Анджей Коркус 

Дослідження було проведене у серпні 2023 року. Було опитано 400 повнолітніх громадян України, які приїхали до Польщі після початку війни, а потім виїхали до Німеччини.