УЗ у 2024 році розвиватиме «е.Портал УЗ-Карго»

Share

У 2023 році АТ «Укрзалізниця» створило єдине цифрове вікно надання послуг – «е.Портал УЗ-Карго». Цьогоріч товариство має намір впроваджувати на ньому нові електронні документи та сервіси взаємодії з клієнтом. 

Про це йшлося під час засідання Експортного офісу при УЗ, передає Rail.insider.

Як розповів заступник директора департаменту комерційної роботи товариства Іван Хор’яков, наразі клієнтам Укрзалізниці на порталі доступні такі сервіси:

• формування замовлення на перевезень – Е-Замовлення;
• механізм підписування договорів перевезень в електронному вигляді;
• укладання угоди на користування під’їзною колією (з початку року було укладено з допомогою порталу понад 280 таких угод);
• надання клієнтами та розгляд претензій в електронному вигляді;
• переадресування вантажів в електронному вигляді (поки лише подання заявок на переадресування);
• автоматизоване повідомлення про прибуття вантажів на станцію призначення.

У 2024 році «е.Портал УЗ-Карго» набуватиме нового функціоналу. Так, уже цього місяця має запрацювати інформування клієнтів про майбутні оновлення та регламентні роботи.

Надалі замість АС «Месплан» вже розроблено сервіс для замовлення на перевезення – Е-Замовлення. Наразі через нього клієнт може подати заявку та отримати погодження на перевезення у внутрішньому сполученні. 

Крім цього, у 2024 планується адаптувати сервіс для роботи великого бізнесу. Також буде змога змінити погоджене раніше замовлення. 

Цьогоріч буде впроваджуватися і сервіс для планування міжнародних перевезень. За словами Івана Хор’якова, після реалізації сервісу АС «Месплан» може прибиратися. Зараз же АС і портал працюють паралельно і клієнт сам обирає, який сервіс йому зручніше використовувати.

Окрім того, планується впровадити API-модуль для обміну електронними документами між «е.ПорталУЗ-Карго» та власними системами клієнтів.

У 2024 році передбачено організовувати перевезення у міжнародному сполученні на підставі електронних документів. Наразі триває погодження усіх процедур з митною службою.