УЗ розробляє нову стратегію розвитку компанії

Share

АТ «Укрзалізниця» розробить стратегію компанії до літа 2024 року та винесе її на затвердження Кабміну.

Про це повідомив голова правління компанії Євген Лященко, передає Rail.insider.

“До літа взяли зобов’язання розробити стратегію Укрзалізниці. У середині товариства ми вже підготували багато напрацювань, моделей та розрахунків. Наразі залучили компанію Deloitte як стратегічного консультанта для розробки комплексного документа та формалізації стратегії”, – зазначив Лященко.

За його словами, за 3-4 місяці фахівці Укрзалізниці та Deloitte закінчать роботу, після чого стратегія буде винесена на затвердження КМУ.

“Ми впевнені, що при розробці стратегії УЗ буде враховано як позитивний, так і негативний досвід реформування залізничних компаній у різних країнах”, – підкреслив голова правління залізниці.

Послуги Deloitte фінансуватимуться коштом проєкту USAID/UKaid «Діяльність у рамках реформи державних підприємств України» (SOERA).

У стратегії АТ «Укрзалізниця», зокрема, повинні бути враховані вимоги майбутнього переходу на європейську модель розвитку залізничного транспорту в Україні. Серед них:

  • реструктуризація УЗ відповідно до законодавства ЄС щодо відокремлення функцій управління інфраструктурою та здійснення перевезень;
  • лібералізація ринку перевезень і надання рівноправного доступу до інфраструктури;
  • забезпечення європейського рівня безпеки при перевезеннях та відповідності залізничних систем і підсистем європейським технічним специфікаціям інтероперабельності (TSI);
  • розширення коридорів TEN-T з колією 1435 мм на територію України.

Крім того, Лященко наголосив на актуальності та необхідності прийняття нового закону про залізничний транспорт.

«Усі розуміють важливість цього закону, але в ньому мають бути враховані висновки нової стратегії УЗ, а також особливості роботи компанії в умовах війни та після завершення бойових дій», – зазначив він.