Україна та Швейцарія проведуть спільні бізнес-місії для залучення інвестицій

Share

Україна і Швейцарія проведуть спільні бізнес-місії для вітчизняних бізнесів, аби вивчити можливості для швейцарських компаній інвестувати в Україну, а також можливості для українських компаній для розширення у Швейцарії.

Такої домовленості було досягнуто під час швейцарсько-українського круглого столу з питань відновлення та відбудови на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, передає пресслужба Мінекономіки. 

«Бізнес-місія – це можливість для швейцарських бізнесів побачити на власні очі, що інвестувати в Україну не лише можна, а й треба. Що у нас є регіони, які є відносно безпечними, й що відкривати бізнеси можна не чекаючи завершення війни”, – зазначив заступник міністра економіки Володимир Кузьо.

За його словами, Україна також працює над розширенням інфраструктури страхування від воєнних ризиків та новими інструментами залучення інвестицій. 

Під час круглого столу представники швейцарських компаній та бізнес-асоціацій запевнили, що готові підтримувати проведення техніко-економічних обґрунтуваннь інвестиційних проєктів та долучатися до реформи дерегуляції. 

Сторони домовились підготувати перелік документів, які на думку іноземних інвесторів заважають їм виходити на український ринок чи працювати в Україні, й ці документи будуть розглянуті під час міжвідомчої робочої групи з дерегуляції. 

Також порушувались питання участі швейцарських компаній у публічних закупівлях в Україні. В рамках оновлення угоди про вільну торгівлю з Європейською асоціацією про вільну торгівлю Швейцарія удосконалить механізм взаємного доступу на ринок публічних закупівель.

Крім цього, швейцарська сторона зазначила, що працює над питанням запуску ринку перестрахування із залученням їхнього ЕКА і приватних компаній. 

Швейцарські компанії, які працюють в Україні, також відзначили покращення бізнес-клімату торік. 

«Традиційно найбільшими секторами швейцарських інвестицій були промисловість, фінансова та страхова діяльність. Ми сподіваємось продовжити цю тенденцію й у майбутньому», – наголосив Кузьо.