Швейцарія платитиме українцям за добровільне повернення додому

Share

Швейцарія платитиме українським біженцям у розмірі від 1000 до 4000 доларів у разі добровільного повернення в Україну

Про це повідомляє SwissInfo з посиланням на звіт уряду країни.

"Уряд Швейцарії оприлюднив попередню стратегію з повернення українських біженців додому, яку розробив Державний секретаріат з міграції (SEM) у співпраці з владою кантонів", – йдеться в звіті.

В межах плану влада має намір скасувати для українців статус тимчасового захисту "S" у 2024-2025 роках. У Швейцарії очікують, що до цього часу повернутися на батьківщину зможуть близько 70 тисяч українців, 80% з яких – добровільно.

На виїзд дадуть 6−9 місяців після закінчення статусу захисту. При цьому українців пропонується заохочувати виплатами, у розмірі від 1000 до 4000 доларів.

"Решта 20%, або 14 000 осіб, чекали б закінчення строку перебування. Водночас зазначають в уряді, чим довше перебування у Швейцарії, тим менша ймовірність того, що людина захоче виїхати за власним бажанням. Крім того, після п’яти років безперервного перебування вони могли б отримати швейцарський дозвіл "B", дійсний протягом п’яти років", – зазначають в повідомленні. 

У звіті робиться висновок, що необхідно зробити все можливе для заохочення добровільного від'їзду, час на який не повинен бути ані надто коротким, щоб дозволити запланувати повернення до України, ані надто довгим, щоб не заохочувати людей його відкладати.