З січня мінімальний рівень локалізації в закупівлях продукції машинобудування підвищився на 5%

Share

В Україні з січня 2024 року мінімальний рівень локалізації в публічних закупівлях продукції машинобудування підвищився з 15 до 20%. 

Про це повідомив заступник голови комітету ВРУ з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

“Це означає, що у кожному умовному автобусі, який купують органи державної влади, громади та держкомпанії, має бути не менше 20% української складової”, – зазначив нардеп.  

За його словами, підвищення рівня локалізації дає наступні переваги:

• додаткові замовлення від держави для багатьох українських промпідприємств дозволяють їм не зупинитись в умовах війни;
• десятки тисяч робочих місць, які створені та збережені завдяки локалізації;
• до 40% витрачених на закупівлі з локалізацією коштів повертаються у держбюджет і допомагають фінансуванню ЗСУ;
• зростання відсотка локалізації при публічних закупівлях стало поштовхом для інвестицій у розвиток як окремих підприємств, так і цілих галузей промисловості. Зокрема, потужне зростання демонструє виробництво навісного обладнання для комунальної техніки.

Кисилевський додав, що ще одним завданням на 2024 рік є посилення контролю за дотриманням законодавства про локалізацію при публічних закупівлях. 

“На момент прийняття законодавства про локалізацію півтора року тому проникнення імпорту в публічні закупівлі в Україні сягало 38%. В ЄС, куди ми прагнемо, цей показник в районі 5%. І це є не наслідком, а однією з вагомих причин економічної міцності й добробуту. А в часи війни – ще й способом виживання і забезпечення економічної самодостатності”, – резюмував нардеп.