Україна та Польща продовжують перемовини щодо розблокування кордону

Share

Віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков провів зустріч з новопризначеним міністром інфраструктури Польщі Даріушем Климчаком у Варшаві, основною темою обговорення стало розблокування кордону. 

Про це повідомила пресслужба українського міністерства. 

"Обговорювали кілька питань транспортної сфери, але головна тема – розблокування кордону. Ми представили ключові цифри та аналітичні дані вантажних перевезень українськими та польськими перевізниками, які свідчать – проблем, про які говорять протестувальники, насправді немає”, – зазначив Кубраков. 

За його словами, також сторони обговорили аргументи та позицію польської сторони. 

“Важливо прийти до єдиного розуміння цифр та даних щодо перевезень та частки ринку, що займають наші та польські перевізники. В умовах часткової блокади глибоководних портів, кількість перевезень очевидно зросла. Значну частку займає перевезення пального гуманітарних вантажів, зерна. Таким чином ми забезпечуємо критично важливий імпорт для України та підтримуємо експортну логістику”, – зауважив віцепрем'єр-міністр. 

При цьому, сторони порушили питання створення окремої електронної черги для порожніх фур на “Ягодин – Дорогуськ”. Кубраков підкреслив, що з 18 грудня реєстрація в окрему чергу розпочалась, проте очевидно вплив цього рішення побачити неможливо, адже кордон заблоковано повністю (за добу з Ягодина виїхало 3 вантажівки).

Зокрема міністр наголосив про термін перебування для вантажівок на іноземній реєстрації. Наразі він складає 60 діб замість 20. 

“Плануємо цього тижня прийти до спільної позиції вже у Києві разом з представниками уряду Польщі”, – резюмував Кубраков.