Польща контролюватиме транзит української агропродукції за допомогою трекерів

Share

Польща контролюватиме транзит української аграрної продукції за допомогою спеціальних трекерів

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський під час онлайн-конференції, передає «Liga.net».

«Є додаткові заходи контролю, які буде проводити польська сторона. Зараз пропрацьовуються деталі, щоб це реально працювало», – зазначив він.

Нині план має такий вигляд: експортери приїжджають на кордон, оформлюють транзитну декларацію й отримують спеціальний трекер, який відстежуватиме місцеперебування вантажівки чи вагона.

«Трекер показує, що машина чи вагони йдуть в порти або інші країни Євросоюзу. У перший тиждень за бажання польської сторони вони можуть здійснювати фізичний супровід своїми митниками, щоб напрацювати для себе висновки», – пояснив міністр.

За його словами, польський транзит для України дуже важливий, оскільки на нього припадає значний відсоток українського експорту аграрної продукції. У відсотковому відношенні через Польщу йшло до 10% агроекспорту, половина від цього залишалася всередині країни, а решта йшла далі.

«Із західних країн найбільший транзит – через Румунію, найменший – через Словаччину. Друга після Румунії країна за експортом і внутрішнім споживанням – це була Польща», – сказав Сольський.

«Якщо ми говоримо про Угорщину – це 5-6%, про Словаччину – 1,5%, про Румунію – це десятки відсотків, з яких 90% – це транзит», – розказав міністр.

Потенційні втрати України через проблеми з експортом у міністерстві поки що підраховують

Нагадаємо, що Україна та Польща домовилися про відновлення транзиту української агропродукції.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom