ЄБРР реалізує в Україні 12 спільних проєктів загальним обсягом позик 2,56 млрд євро

Share

19 грудня представники міністерства фінансів та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) провели перегляд портфеля спільних проєктів вперше за два роки.

Про це повідомила пресслужба Мінфіну. 

Зазначено, що на стадії реалізації знаходиться 12 спільних з ЄБРР проєктів загальним обсягом позик 2,56 млрд євро. Станом на грудень 2023 року використані кошти банку за цими проєктами складають 1,61 млрд євро (62,8% загальної суми позик).

Також під час зустрічі окрему увагу було приділено ініціативам з підтримки енергетичного сектору, зокрема підготовці проєкту спеціальної капітальної підтримки НЕК “Укренерго”, в рамках якого кредит обсягом 150 млн євро буде спрямовано для покриття критичних операційних витрат компанії з метою забезпечення стабільних та безперебійних послуг з передачі електроенергії на всій території України. 

Як зазначила заступниця міністра фінансів Ольга Зикова: “Ефективна робота в рамках зазначеного проєкту сприятиме підвищенню енергетичної безпеки держави та стабілізації роботи ринку електроенергії України в умовах війни”.

Зокрема в рамках обговорення поточного стану підготовки та реалізації інвестиційних проєктів сторони обговорили основні причини, що призводять до затримок з впровадженням окремих проєктів, та узгодили подальші кроки та строки їх виконання. 

Зикова зауважила, що результатом перегляду портфеля проєктів ЄБРР в Україні має бути чіткий план дій, що дозволить ефективно використовувати доступне фінансування та спрямовувати його на пріоритетні напрями.