Україна за 11 місяців скоротила виручку від експорту агропродукції на 7%

Share

За даними Держмитслужби, у січні-листопаді 2023 року Україна експортувала агропродовольчу продукцію (групи 1-24 УКТЗЕД) на суму 19637 млн дол., що на 7% менше, ніж за відповідний період 2022 року.

Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов, передає пресслужба інституту. 

Водночас він зауважив, що агропродовольча продукція зберігає домінуючі позиції в загальному експорті України. Зараз її частка становить 60%.

При цьому, основою аграрного експорту України традиційно виступають зернові та олійні культури, олія, залишки харчової промисловості, м’ясо і субпродукти, на які припадає 87 % його вартості.

Науковець підкреслив, що імпорт продовольства в Україну за 11 місяців 2023 року сягнув 6217 млн дол., на 16 % перевищивши минулорічні показники. 

“У цілому, за прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у 2023 році вітчизняний агропродовольчий експорт очікується на рівні показників минулого року. Однак, якщо нинішня ситуація не покращиться, у 2024 році навіть зберегти існуючі його обсяги стане об’єктивно складніше”, – підсумував Пугачов.