Україна визнала спонсором війни бельгійську газову компанію Fluxys

Share

Україна внесла до переліку міжнародних спонсорів війни бельгійського незалежного оператора газової системи Fluxys.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК. 

“Підставою стало те, компанія сприяє експорту російського скрапленого природного газу (СПГ), що забезпечує фінансування російського вторгнення в Україну”, – йдеться в повідомленні. 

Зазначено, що Fluxys надає потужності для зберігання та перевалки російського скрапленого газу “Ямал СПГ” на своєму терміналі в Зебрюгге. 

Мажоритарна частка “Ямал СПГ” належить російській газовій компанії “Новатек” (власниками якої є російські олігархи Л. Міхельсон та Г. Тимченко), яка безпосередньо причетна до фінансування військової агресії та воєнних злочинів в Україні.

Основними акціонерами Fluxys є бельгійські муніципалітети (77,41%) і федеральний уряд Бельгії (3,44%). 

За оцінками міжнародних експертів, Росія очікує отримати від компанії до 800 млн євро податкових надходжень експорту що можливий завдяки перевалці СПГ у Зебрюгге у 2023 році. 

Лише 7% цього газу прямує на ринки ЄС. Fluxys отримує за цю послугу 50 млн євро на рік за довгостроковим контрактом, підписаним у 2015 році, через рік після того, як Росія анексувала Крим і почала війну на Сході України.

Як повідомлялося раніше, Україна внесла найбільшого німецького інвестора у будівельній галузі РФ Knauf до переліку міжнародних спонсорів війни.