Перша енергокомпанія погодилася передати частину надприбутків Україні, – Галущенко

Share

Міжнародна енергетична компанія Ignitis Group зі штаб-квартирою у Вільнюсі ухвалила рішення спрямувати 12 млн євро або 10% отриманих минулого року внаслідок різкого зростання цін на енергоносії надприбутків на відновлення України

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає «Інтерфакс-Україна».

«У нас є перший кейс, це литовська компанія, яка ухвалила рішення про направлення 10% з тих екстрадоходів на підтримку енергосектору України», – сказав Галущенко.

За його словами, ця компанія першою відреагувала на заклик Міністерства енергетики поділитися додатковими доходами, які енергетичні компанії завдяки стрибку цін на енергоринках внаслідок розв'язаної Росією війни в Україні.

«Ці надприбутки отримані ціною життя українців», – наголосив Галущенко.

Раніше очільник Міненерго зазначав, що іноземні енергокомпанії заробили у 2022 році понад 200 млрд євро надприбутків через війну в Україні, і було б справедливо передати частину з них на відновлення її енергосистеми.

«Я не кажу, скільки компанії мають направити. Це має бути виключно їхнє рішення. Але рішення литовців – дуже гарний приклад. Це піде на відновлення енергосистеми до нашого фонду, за рахунок якого ми закуповуватимемо обладнання», – уточнив міністр.

За даними Галущенка, нині Фонд енергетичної підтримки України зріс до 154 млн євро, очікується надходження ще 42 млн євро.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom