Процес синхронізації енергосистем України та ЄС повністю завершено

Share

ЕNTSO-E визнало, що «Укренерго» виконало ключові технічні заходи, необхідні для постійної синхронізації української та європейської енергосистем. 

Про це повідомив голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Крім того, ENTSO-E також збільшило на 500 МВт технічну можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови – до 1700 МВт

"Таке рішення було прийнято нашими партнерами після відповідних досліджень безпечної та стабільної синхронної роботи української та європейської енергосистем. І це суттєвий внесок в стійкість нашої енергосистеми під час холодів та можливих атак ворога на енергетичні об’єкти", – зауважив голова "Укренерго".

Кудрицький додав, що рішення ENTSO-E – найкраща відповідь на запитання про радянський технічний бекграунд української енергосистеми, який начебто робить її несхожою на європейську. Воно також назавжди ставить крапку в питанні: чи відповідає енергосистема нашої країни європейським енергетичним стандартам.

Як повідомлялося раніше, синхронізація з “Укренерго” розпочалась у 2017 році з підписання угоди про умови майбутнього об’єднання енергосистем. У березні 2022 р. відбулася аварійна синхронізація як знак солідарності Європи з Україною.