ЄС готує план підтримки Збройних Сил України на 20 млрд євро

Share

Міністри оборони Європейського Союзу на зустрічі в Іспанії розглянуть довгостроковий план фінансової підтримки українського війська

Передбачається надання на ці цілі 20 млрд євро, передає «Радіо Свобода».

Програма розрахована на період 2024-2027 рр. і передбачає виділення 5 млрд євро на рік на програми з передачі озброєння та навчання українських військових.

Мета голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля полягає в тому, щоб перевести військову підтримку ЄС для України на більш структуровану основу та відійти від окремих платежів, що здійснюються в рамках Європейського фонду миру (EPF).

За підсумками зустрічі Боррель розповів, що пропозицію про виділення 20 млн євро на наступні чотири роки для військових потреб України можуть схвалити до кінця цього року.

Він уточнив, що для цього пропонується створити спеціальний фонд в рамках Європейського фонду миру.

«Фонд, який буде вбудований у Європейський фонд миру, має стати ключовим елементом нашого довгострокового внеску в безпеку України, як про це лідери домовилися в червні. Це – фонд близько 5 млрд євро щороку. Це не має бути стеля витрат – якщо ми зможемо витрачати менше, буде набагато краще, але це має бути наша стеля, щоб програмувати (підтримку) в середньостроковій перспективі. Я сподіваюся, що угода може бути досягнута якнайшвидше – я сподіваюся, до кінця року», – розповів очільник європейської дипломатії.

Він наголосив, що, «незважаючи на загальний осуд, Путін не виявляє жодних ознак припинення агресії проти українського народу».

«Тому для України важлива постійна підтримка, важлива підтримка для українського контрнаступу у відповідь на російське вторгнення», – додав Боррель.

Україна вже отримала 5,6 млрд євро військової допомоги за допомогою бюджетного механізму, окремого від бюджету ЄС, який відшкодовує державам-членам ЄС за постачання зброї Україні та іншим країнам, що не входять до ЄС.

Міністри оборони ЄС також обговорювали ширші аспекти підтримки України, коли вона захищається від російської агресії, включаючи програму ЄС, яка передбачає передачу Україні 1 мільйона артилерійських снарядів до кінця року.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур сказав, що для досягнення цієї мети робиться «недостатньо». За словами Певкура, зобов’язання щодо доставки артилерійських снарядів в Україну становлять лише 226 тисяч.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom