Українські фермери в умовах війни покладаються на експортний коридор – Reuters

Share

Зусилля України відродити чорноморський морський експорт всупереч військовій блокаді РФ дали проблиск надії сільськогосподарському сектору, пише Reuters.

За оцінками Української зернової асоціації, з початку війни вітчизняне сільське господарство зазнало збитків у понад 25 млрд доларів.

Згідно з даними Мінагрополітики, експорт зерна з України в сезоні 2023/24, який розпочався в липні, на 28%, на нижчий за обсяги 2022 року.

При цьому, "гуманітарний коридор", попри російські обстріли, постійно розширюється, і, за оцінками Києва, через нього вже пройшло понад 3 млн тонн зерна, хоча майбутнє коридору все ще  затьмарене військовими ризиками. 

Українські виробники бачать можливість досягти 2-2,5 млн тонн щомісячного експорту зерна через коридор, що в поєднанні з обсягами експорту наземними маршрутами та перевалкою через Дунай може повернути загальний обсяг торгівлі до довоєнного ритму в 5-6 млн тонн на місяць.

Компанія Spike Brokers, яка відстежує експорт в Україні, повідомила, що з 1 по 17 листопада Україна експортувала 404 тис. тонн сільськогосподарських товарів через Дунай і 352 тис. тонн – з чорноморських портів. До кінця листопада з чорноморських портів має бути відправлено ще 943 тис. тонн, а з дунайських – 464 тис. тонн.

"Ситуація в найближчі місяці буде кращою, ніж у вересні та жовтні, оскільки починають прибувати великі судна і зростає кількість страхових компаній, які страхують ризики", – зазначив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Водночас за оцінками міністерства сільського господарства України, посіви озимої пшениці у 2023 році скоротяться майже на 10% в порівнянні з 2022 роком, а посушливий початок осені додасть проблем фермерам. Попри це, українські фермери посіяли більше олійних культур, таких як соняшник, які можуть запропонувати кращу маржу, а високі світові ціни на цукор і дешеве місцеве зерно для годівлі птиці стимулювали експорт цієї продукції.

Багато що залежить і від весняної посівної кампанії й від того, чи скоротять українські виробники посіви кукурудзи, яка є відносно дорогою у виробництві.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom