Рада схвалила закон про страхування інвестицій від воєнних ризиків

Share

Верховна Рада прийняла закон №9015 про страхування інвестицій від воєнних ризиків, повідомив народний депутат Дмитро Кисилевський, який є ініціатором створення документу.

Його суть – надання права Експортно-кредитному агентству України страхувати інвестиції від воєнних ризиків. Такий поліс дозволить українським інвесторам та промисловцям розраховувати на компенсацію втрат у випадку «прильоту».

«Зараз такі поліси страхування інвестицій від воєнних ризиків можуть отримати лише іноземні компанії через міжнародні фінансові організації. Після підписання закону Президентом таку можливість отримають і українські підприємства – через ЕКА», – пояснив нардеп.

Закон набуває чинності 1 січні 2024 року. КМУ має забезпечити прийняття за погодженням з Національним банком України нормативно-правового акту, що визначає перелік воєнних ризиків, а також умови та порядок страхування (перестрахування) таких ризиків при здійсненні видів діяльності ЕКА.

Необхідною умовою для запуску страхування інвестицій від воєнних ризиків є збільшення статутного капіталу ЕКА та налагодження перестрахування. Без цього механізм не запрацює.

Також Дмитро Кисилевський повідомив, що наразі Мінекономіки комунікує з MIGA, DFC та ЄБРР, а також з донорами в рамках Мультидонорської координаційної платформи щодо необхідності залучення $100 млн. для перестрахування української ЕКА та $500 млн. для міжнародних трастових фондів страхування та перестрахування.

Запровадження механізму страхування інвестицій від воєнних ризиків є частиною Плану відновлення переробної промисловості. Він також включає стимули для індустріальних парків, вимогу локалізації при публічних закупівлях, повернення промислових інвестицій через податки та інші ініціативи.