Рада пропонує розширити можливості ЕКА щодо страхування інвестицій від воєнних ризиків

Share

У Верховну Раду внесений проєкт закону № 9015 щодо страхування інвестицій від воєнних ризиків через Експортно-кредитне агентство, повідомив заступник голови Комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

"Це важливий крок для відновлення промисловості. Адже беззаперечна перепона для створення, відновлення чи розширення підприємства – ризик руйнування внаслідок бойових дій", – пише Кисилевський.

За його словами, страхування інвестицій від воєнних ризиків доступне в багатьох країнах світу. Найбільш релевантним прикладом є Держава Ізраїль. Аналогічні послуги для своїх компаній, які інвестують в ризиковані країни, надають США, Велика Британія, Японія, Німеччина, Франція, Канада, Австралія і інші.

У цих країнах державні установи, що забезпечують страхування інвестицій від воєнних ризиків, як правило, пов’язані з національним міністерством фінансів або є незалежними організаціями, створеними спеціально для цієї мети.

В світі широко відомі міжнародні фінансові організації, які займаються подібним страхуванням. Серед них Багатостороннє агентство гарантій інвестицій MIGA (входить в Групу Світового Банку) та Американська міжнародна фінансова корпорація розвитку DFC.

"На сьогодні MIGA і DFC готові страхувати лише іноземні інвестиції в Україні. Український підприємець до цього часу не мав такого механізму. Його потрібно створити", – пише нардеп.

Законопроект пропонує рішення задачі через Експортно-кредитне агентство (ЕКА). Зараз воно страхує експортні контракти і має право страхувати інвестиції з України в інші країни. Передбачається розширення його мандату на страхування інвестицій в Україну.

Після прийняття закону і затвердження необхідних нормативних актів Кабміном і Нацбанком, український інвестор зможе звернутись безпосередньо в ЕКА, або в один з банків чи страхову компанію, які співпрацюють з ЕКА, і оформити страховку. Приблизно так сьогодні працює механізм страхування експортних контрактів, який здійснює ЕКА.

Покривати ризики ЕКА зможе, використовуючи власний статутний капітал, який на сьогодні складає біля 2 млрд грн. Або залучатиме міжнародних перестрахувальників.

Зареєстрований законопроект є однією з ініціатив в рамках плану відновлення переробної промисловості.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom