ЄК може вжити заходів проти Польщі за блокаду на кордоні з Україною

Share

Єврокомісія може вжити відповідних заходів проти Польщі, якщо польська влада не вирішить питання блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною, повідомляє польське RMF FM.

Єврокомісія наполягає, що польська влада зобов’язана забезпечити товаропотік з України через “коридори солідарності”. 

“Польська влада, відповідно до законодавства ЄС, зобов’язана забезпечити вільний рух українських вантажівок на прикордонних переходах”, – повідомив RMF FM речник ЄК.

Дехто в Єврокомісії вважає, що влада Польщі не робить усього можливого, аби вирішити проблему та припинити протест польських перевізників. Брюссель, своєю чергою, явно втрачає терпіння. 

Офіційно ЄК не хоче коментувати заходи, які може вжити проти польської влади, оскільки запевняє, що переговори з Польщею та Україною тривають.

“Єврокомісія все ще підтримує контакти з владою обох країн, ми не можемо коментувати потенційні заходи, оскільки обговорення тривають”, – зауважив речник ЄК.

Водночас представники профільних міністерств України та Польщі, Директорат ЄК з питань з транспорту та мобільності знову провели перемовини на пункті пропуску "Дорогуськ". Ключовим питанням зустрічі було напрацювання спільних рішень для розблокування кордону, пише ЦТС. 

"Ключова вимога протестувальників – повернення до системи дозволів. Ця вимога виконана бути не може, про що заявила українська сторона, а в DG MOVE наголосили, що таке питання не може бути предметом цієї зустрічі", – зауважили в українському Мінінфраструктури.  

При цьому угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС буде діяти щонайменше до 30 червня 2024 року.

У результаті перемовин сторони напрацювали спільні рішення та запропонували їх польським протестувальникам. Останні пропозиції не погодили.

"Сторони продовжують пошук рішень, які б дозволили вирішити ситуацію", – зазначили у відомстві.