Україна розширюватиме співпрацю з Westinghouse в атомній енергетиці – Галущенко

Share

Україна розширюватиме співпрацю в атомній енергетиці з американським партнером Westinghouse. 

Про це йшлося на зустрічі міністра енергетики Германа Галущенка та головного виконавчого директора Westinghouse Electric Company Патріка Фрагмана у Вашингтоні, повідомляє пресслужба Міненерго. 

Очільник міністерства відзначив ефективну співпрацю з компанією Westinghouse, яка є і буде надійним партнером для України як у сфері виготовлення ядерного палива, так і будівництва передових реакторних технологій і виробництва електроенергії.

«Завдяки Westinghouse ми змогли повністю відмовитись від російського ядерного палива. У вересні цього року відбулось перше завантаження палива Westinghouse у реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Це кінець монополії росіян на цьому сегменті ринку ядерного палива, який може відкрити шлях до швидких санкцій проти Росатому», – зазначив Герман Галущенко.

Своєю чергою Патрік Фрагман зауважив, що Westinghouse продовжує працювати з українською стороною для нарощування потужностей атомної генерації. 

"Мова йде про будівництво нових енергоблоків АР1000, а також встановлення малих модульних реакторів АР300, перші з яких можуть з’явитися вже протягом найближчих десяти років", – зауважили в міністерстві. 

Як повідомлялося раніше, Енергоатом та американська компанія Holtec International планують побудувати в Україні завод з виробництва контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива.