Енергоатом завершив підготовку до повного переведення українських АЕС на паливо Westinghouse

Share

НАЕК «Енергоатом» завершила підготовку до повного переведення українських атомних електростанцій на паливо американської компанії Westinghouse.

Про це повідомила пресслужба компанії. 

Зазначено, що задля переведення всіх енергоблоків на американське ядерне паливо компанія провела цілий комплекс інженерних робіт.

«Використання палива компанії Westinghouse на українських атомних енергоблоках почалось іще до широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, але з лютого 2022 року ми пришвидшили процес переведення всіх реакторів вітчизняних АЕС на американське паливо. Наразі всі необхідні роботи фактично завершено», – підкреслив президент Енергоатома Петро Котін.

Для роботи всіх вітчизняних енергоблоків з реакторами ВВЕР-1000 та ВВЕР-440 на американському паливі Westinghouse проведено низку заходів, зокрема:

• закуплено програмне забезпечення для моніторингу активних зон реакторів та проведено відповідні навчання для фахівців Енергоатома;
• виконано всі обґрунтування використання палива Westinghouse;
• закуплено необхідне обладнання для транспортно-технологічних операцій, зокрема кантувач для вивантаження ядерного палива та імітатори паливних збірок.

Постачання на одну з українських АЕС імітатора, необхідного для підтвердження сумісності ТВЗ-WR, стало завершальним етапом у тривалому процесі підготовчих робіт.

Також одне із підприємств Енергоатома наразі займається розробкою дослідницьких зразків елементів і компонентів ТВЗ, які необхідні для роботи з ядерним паливом в активних зонах реакторів на українських АЕС.