Уряд передасть ЄК попередній проєкт плану для програми Ukraine Facility

Share

Уряд передасть попередній проєкт плану для програми Ukraine Facility Єврокомісії, який є умовою для виділення Україні бюджетної підтримки в розмірі 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Про це на засіданні уряду повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За словами Шмигаля, для того, щоб отримувати кошти в межах цієї програми, Україна проведе низку реформ та проєктів трансформацій. Пропозиції української сторони складаються з 4 основних блоків:

Перше — макроекономічні сценарії, які включають розбудову якісних інституцій відновлення.
Друге — базові реформи, такі як реформа держуправління, заходи з управління держфінансами, боротьба з корупцією, реформа системи правосуддя.
Третє — економічні реформи. Мова йде про покращення бізнес-клімату, управління держактивами, розвиток людського капіталу, регіональну політику.
Четверте — це ключові сектори економіки, які допоможуть Україні зростати зараз і в майбутньому. Йдеться про енергетичний сектор, аграрний сектор, логістику, ІТ, критичні матеріали, переробну промисловість.

Шмигаль додав, що план також міститиме три наскрізні напрямки: європейська інтеграція, цифрова трансформація та зелений перехід.

"Два важливі моменти. Перше, План Ukraine Facility — це не загальна стратегія економічного розвитку держави, а перелік умов для отримання допомоги від ЄС.

І друге — сьогоднішні напрацювання ще не є остаточною версією документа. Це попередній план для початку консультацій з нашими європейськими колегами. Робота над ним продовжиться з міжнародними партнерами, громадянським суспільством та українським бізнесом", – резюмував прем'єр-міністр. 

Як повідомлялося раніше, 17 жовтня Європейський парламент на засіданні переважною більшістю голосів підтримав пропозицію щодо створення Фонду допомоги Україні у розмірі 50 млрд грн на наступні 4 роки.