ЄС має продовжити заборону на імпорт української агропродукції до кінця року, – єврокомісар

Share

Європейському Союзу слід продовжити заборону на імпорт української агропродукції п’ятьма сусідніми з Україною країнами щонайменше до кінця 2023 року

Про це в етері Польського радіо сказав єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський, передає «Інтерфакс-Україна».

«Моє завдання – переконати Єврокомісію та країни-члени в тому, що, по-перше, ЄС має субсидувати транзит зерна з України до портів та третіх країн, а по-друге, він має поширити заборону на імпорт на ці п'ять країн, включно з Польщею, принаймні до кінця року», – сказав він.

Войцеховський запропонував, щоб ЄС профінансував у межах своєї допомоги Україні транспортування зерна до призначених портів, звідки зерно буде відправлене до Африки та Азії.

Єврокомісар стверджує, що імпорт зернових з України до прикордонних країн ЄС також є «шкідливим рішенням» для українських аграріїв.

«Це багато в чому спекулятивна торгівля: використовується той факт, що в Україні низькі ціни, і деякі люди намагаються на цьому заробити. Тому треба блокувати прикордонну торгівлю, як зараз, і допомагати Україні в транзиті, тому що це солідарність на глобальному рівні, тому що є країни, які потребують українського зерна», – зазначив Войцеховський.

За даними єврокомісара, перевезення зерна з України через Польщу не окупається. Традиційними ринками збуту українського зерна, за його словами, були Індонезія, Єгипет та дорога до цих країн не пролягала через Польщу.

Він додав, що Україна має експортувати близько 4 млн тонн зерна на місяць. ЄС, уточнив він, може провести транзит такої кількості зерна в порти, але «для цього потрібні кошти».

Єврокомісія 5 червня дала згоду на продовження до 15 вересня обмежень експорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до п'яти країн – Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. При цьому транзит цих культур через ці країни дозволено.

Україна багато років експортувала основний обсяг зерна та іншої агропродукції через порти на Чорному морі. Однак після початку війни на її території робота портів була дуже обмежена. Експортні потоки були значною мірою переорієнтовані на Європу.

За оцінками Української зернової асоціації, експорт зерна з України в новому сезоні 2023/2024 може становити майже 48 млн тонн, тоді як минулого сезону, який завершився 30 червня, за оцінкою УЗА, він досяг 58 млн тонн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom