Ferrexpo сплатить 400 млн грн застави за керівника Полтавського ГЗК

Share

Група Ferrexpo Костянтина Жеваго сплатить заставу за заарештованого голову правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса після того, як Київський апеляційний суд 30 жовтня зменшив її розмір з 999,99 млн грн (близько $27 млн) до 400 млн (близько $11 млн). Таке рішення прийняла Рада директорів Ferrexpo, повідомила пресслужба компанії.

«Ferrexpo вирішила сплатити зменшену заставу, щоб Віктор Лотоус, голова правління Полтавського ГЗК, міг бути звільнений із під арешту для повернення до своєї сім?ї та виконання ролі керівника на підприємстві. Ferrexpo продовжує вважати, що звинувачення щодо незаконного продажу відходів на адресу Полтавського ГЗК або представників менеджменту компанії є безпідставними», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Національна поліція України в рамках розслідування про ймовірний незаконний видобуток корисних копалин вручила повідомлення про підозру голові правління ПГЗК у вересні 2023 року. На судовому засіданні щодо обрання запобіжного заходу Віктора Лотоуса взяли під варту із альтернативою у вигляді застави розміром 999 млн грн.

Версія правоохоронців полягає у тому, що Ferrexpo продавала щебінь, який утворювався після видобутку залізної руди, не маючи відповідної ліцензії. За даними Нацполіції, з 2015 по 2021 роки було незаконно видобуто понад 20 млн куб м корисних копалин, а сума завданих збитків становить понад 157 млрд грн. 

Позиція Полтавського ГЗК полягає в тому, що ці корисні копалини не є окремим мінеральним ресурсом, а є відходами («нефракційний відсів»), що є результатом дроблення залізної руди під час технічного процесу виробництва залізорудних окатків.

«Реалізація нефракційного відсіву протягом багатьох років була предметом перевірки Державної служби геології та надр України. З вересня 2021 року підприємства компанії Ferrexpo в Україні не продавали нефракційний відсів. Позиція Полтавського ГЗК полягає в тому, що, беручи до уваги наявну ліцензію на видобуток, Полтавський ГЗК дотримується відповідного законодавства», – зазначила компанія.